Cicoarea este foarte utilă pentru ficat şi stomac.
Haller se mai referă la ea ca la un diuretic, stimulent al bilei, servind şi la purificarea sângelui, utilă pentru probleme ale pielii.
BENEFICII
- susţine sănătatea ficatului
- susţine digestia, contribuie la stimularea sucurilor digestive şi a motilităţii gastro-intestinale
- ajută în programele de pierdere în greutate, susţine pierderea în greutate alături de dietă
- susţine sistemele de detoxifiere a organismului
- susţine sănătatea oaselor şi articulaţiilor
- îmbunătăţeşte activitatea inimii, reduce nivelul glucozei în sânge.
ACTIUNE
- Detoxifiere
- Digestie optimă
- Ficat
- Vezică biliară
INGREDIENTE
Partea aeriană a plantei Cichorium intybus L., fam. Asteraceae, conţine
principii amare, acid cicoric, cicorină, flavonozide, compuşi triterpenici, inulină, arginină, săruri minerale. icoarea este o plantă perenă, spontană și adesea cultivată pentru rădăcinile sale din care se extrage un surogat de cafea.
În scopuri medicinale de la această plantă se întrebuințează părțile aeriene (Cichorii herba) ce se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, in lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat încă să se întărească, rădăcinile (Cichorii radix) se recoltează în lunile septembrie-octombrie.
Rădăcina de cicoare
abundă în vitamina A, B, C, E și K, dar și de potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc și magneziu.
Are și inulină, o polizaharidă care scade riscul apariției cancerului de colon și menține oasele sănătoase.
Este indicată și pentru cei care vor să aibă un
nivel mai scăzut al colesterolului, stimulând și sistemul imunitar și reduce bacteriile dăunătoare datorită faptului că restabilește flora normală la nivelul intestinului.
Are și
efect detoxifiant, tonic și decongestionant al organelor interne datorită principiilor amare din compoziție.
Rădăcina de cicoare are p
roprietăţi hipoglicemiante datorită taninurilor, deoarece acestea determină o reducere a absorbţiei glucozei.
CONDITII DE PASTRARE
la loc uscat și la temperatura mediului ambient
ADMINISTRARE
Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, după mesele principale.
ATENTIONARI
Nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicaţii
PREPARARE
Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
PREZENTARE
50 g
PRODUCATOR
Fares