Vechii greci au numit această plantă ”thymos”, aceasta însemnând ”curaj” sau ”tărie”.
Încă din Antichitate, cimbrul a fost folosit în zona mediteraneană drept condiment, iar în Evul Mediu timpuriu călugării benedictini l-au adus în Europa Centrală şi Anglia, unde şi-a început vocaţia ca plantă medicinală.
Această plantă este un aromatic difuziv plăcut, stimulent şi relaxant, cu
efect carminativ şi emenagog uşor.
Poate fi folosit în
răceli, amenoree şi menstre dureroase, colici, şi flatulenţă.
BENEFICII
- prezintă activitate antibacteriană
- contribuie la apărarea naturală a organismului
- susţine sănătatea tractului respirator superior
- calmează în caz de iritare a gâtului și a faringelui
- facilitează expectoraţia
- susține digestia.
ACTIUNE
- Balonare
- Digestie optimă
- Gât iritat
- Intestin iritabil
- Nas înfundat
- Paraziți intestinali
- Respirator
INGREDIENTE
Partea aeriană a plantei Thymus vulgaris L. (cimbru de cultură) fam. Labiatae, care conţine
ulei volatil (borneol, cineol, timol, carvacrol), tanin, acid cafeic, principii amare, saponozide, flavone.
Este o plantă erbacee, aromatică din zona colinară mediteraneană, dar care poate fi cultivată și în grădini.
Îi plac terenurile uscate dar udate de rouă.
Înfloreşte în din iunie până septembrie şi se recoltează în această perioadă partea ierboasă.
Se usucă la umbră, în încăperi bine aerisite.
Cimbrul conţine ulei volatil
bogat în carvacrol şi tymol, acizi – cafeic şi rozmarinic- tanin şi un principiu amar – serpilina.
ADMINISTRARE
Se beau 2 – 3 căni cu ceai pe zi.
A nu se administra continuu o perioadă mai lungă de 3 luni.
Dacă aveţi nevoie în continuare de acest ceai, puteţi relua administrarea după o pauză de o lună.
PREPARARE
Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
ATENTIONARI
Nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicaţii.
Acest ceai nu este indicat femeilor însărcinate.
Mamele care alăptează pot consuma acest ceai.
CONDITII DE PASTRARE
la loc uscat și la temperatura mediului ambient
PREZENTARE
50 g
PRODUCATOR
Fares