BENEFICII
- contribuie la o relaxare optim
- ajută la menținerea unui somn sănătos
- contribuie la scăderea iritabilității
- folosită pentru îmbunătățirea confortului digestiv în cazul stresului temporar.
ACTIUNE
- Calm și relaxare
- Inimă
- Intestin iritabil
- Somn odihnitor
- Tensiune
INGREDIENTE
Florile plantei Lavandula angustifolia Mill., fam. Lamiaceae,
conţin ulei volatil având ca şi componente principale acetat de linalil, linalool, geraniol, borneol, tanin, săruri minerale, flavonoide, fitosteroli.
Florile de lavandă prezintă a
cțiune tonic generală și cardiotonică, colagog-carminativă și determină o creștere a debitului biliar și renal.
Uleiul volatil îi imprimă plantei și un
efect detoxifiant, prin creșterea eliminării toxinelor prin piele.
Totodată este
tonic stimulent, acesta reglează excitabilitatea unor receptori interni și crește pragul de excitabilitate al inimii.
Prezintă un
efect relaxant asupra tractului digestiv, calmează spasmele și colicile asociate diverselor patologii (tensiune nervoasă, indigestie), relaxând musculatura.
Totuşi
lavanda trebuie folosită cu precauţie de persoanele alergice deoarece poate provoca iritaţii sau inflamaţii ale pielii.
Anumite specii de lavandă foarte puternice sunt contraindicate în primele 3 luni de sarcină.
Efectul calmant al lavandei poate interacţiona cu anumite medicamente de sinteză a căror acţiune este similară.
Florile de lavandă conțin ulei esențial bogat în linalool și acetat de linalil, compuși responsabil de acțiunea reglatoare a echilibrului emoțional, sedativă, fitotranchilizantă, antivirală.
Lavanda
se indică în stări de nelinişte, agitaţie psihomotorie, anxietate, sindrom neurastenic, dereglări vegetative.
Acţiunea combinată sedativă, spasmolitică şi colagog-carminativă recomandă florile de lavandă în
tratamentul unor tulburări funcţionale ale abdomenului superior: stomac iritabil de origine nervoasă, meteorism, tulburări intestinale de origine nervoasă.
ADMINISTRARE
Se beau 2 – 3 căni cu ceai pe zi.
A nu se administra continuu o perioadă mai lungă de 3 luni.
Dacă aveţi nevoie în continuare de acest ceai, puteţi relua administrarea după o pauză de o lună.
PREPARARE
Peste un plic se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit.
ATENTIONARI
Nu se recomandă în sarcină, alăptare şi în caz de hipersensibilitate la această plantă.
CONDITII DE PASTRARE
la loc uscat și la temperatura mediului ambient
PREZENTARE
20 PLICURI
PRODUCATOR
Fares