BENEFICII
- susţine sănătatea aparatului respirator
- ajută în caz de iritare a gâtului şi a faringelui, având efect calmant şi plăcut asupra acestora precum și asupra corzilor vocale
- susţine apărarea imunitară.
ACTIUNE
- Gât iritat
- Răgușeală
- Respirator
- Stomac
- Tuse iritativă
INGREDIENTE
Frunzele speciilor Plantago lanceolata L., P. media L., P. major L., fam. Plantaginaceae,
care conţin mucilagii, taninuri, pectine, iridoide, alantoină, vitamina K.
Medicina ştiinţifică românească de la începutul secolului XX, a constatat pentru
pătlagină proprietăţi depurative (curăţă sângele) şi hemostatice; apoi fluidifiantă a secreţiilor mucoase, anticonvulsivantă, antifebrilă, stomahică (tonifiază stomacul), şi cicatrizantă.
Aceste calităţi sunt datorate faptului că această buruiană conţine acid silicic, substanţă amară, tanin, mucilagiu şi săruri minerale.
Constituenţii chimici ai pătlaginei sunt bine documentaţi, cei mai importanţi fiind
mucilaliige, glicozidele iridoide (aucubină şi catalpol), esteri ai acidului cafeic (acteozidă) şi taninuri.
Astfel, bine cunoscutele
proprietăţi antihemoragice pot fi atribuite taninurilor.
Aucubina are şi ea
rol cicatrizant şi antibacterian, iar efectele anti-inflamator şi de vindecare a rănilor au fost atribuite concentraţiilor mari de acizi clorogenic şi neoclorogenic.Acţiunea antitusivă este atribuită mucilagiilor.
Acetozida şi plantamajozida prezintă
acţiune antiinflamatoare.
Aucubina, catalpolul şi acetozida prezintă efecte spasmolitice, în dependenţă de doză.
Polizaharidele (mucilagiile)
cresc activitatea imunostimulatoare a organismului.
ADMINISTRARE
Se beau 3 căni cu ceai pe zi.
A nu se administra continuu o perioadă mai lungă de 3 luni.
Dacă aveţi nevoie în continuare de acest ceai, puteţi relua administrarea după o pauză de o lună.
PREPARARE
Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10 minute acoperit, apoi se strecoară.
ATENTIONARI
Nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicaţii.
CONDITII DE PASTRARE
la loc uscat și la temperatura mediului ambient
PREZENTARE
50 g
PRODUCATOR
Fares