BENEFICII
- efect plăcut, relaxant la nivelul mucoasei stomacale
- ceaiul din flori de salcâm are un pH bazic
- florile de salcâm aduc o aromă plăcută, balsamică.
ACTIUNE
- Stomac
INGREDIENTE
Florile arborelui Robinia Pseudacacia L., fam. Fabaceae,
conţin flavonoide (robinina, acaciina), ulei volatil, taninuri, acid cafeic şi clorogenic, glucide.
Salcâmul are o compoziție bogată în mucilagii, flavone, taninuri și aminoacizi liberi.
Prezintă acțiune antispastică și emolientă în special pentru tractul respirator, antiacidă gastrică, colagogă și ușor sedativă.
Se administrează intern sub formă de infuzie în
gastrită, ulcer gastric și duodenal, pirozis, astm bronșic, răceli, tuse, cefalee și insomnie.
Popular, se utilizează extern pulberea din flori de salcâm pentru
tratarea rănilor și arsurilor, mucilagiile formând un strat emolient și protector deasupra țesutului lezat.
În alimentaţie în multe zone rurale florile de salcâm sunt folosite pentru prepararea de clătite şi şerbet.
ADMINISTRARE
Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, înainte de mesele principale.
PREPARARE
Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
CONTRAINDICATII
Nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicaţii.
CONDITII DE PASTRARE
la loc uscat și la temperatura mediului ambient
PREZENTARE
50 g
PRODUCATOR
Fares